Binaurale plaat: stereo avant la lettre

Binaural is een soort stereo avant la lettre. Een elpee kan ook binauraal zijn. Zo’n binaurale plaat is een plaat die in stereo is opgenomen en die afgespeeld wordt met een platenspeler die beschikt over een arm met twee naalden.Binaurale opname

De binaurale opname werd voor het eerst uitgevoerd in 1952 door Emory Cook. De opname kwamen op een plaat te staan die twee nummers leek te bevatten. Maar in werkelijkheid was het maar één nummer. De plaat werd afgespeeld met een arm die twee naalden had en  de twee opnames tegelijkertijd afspeelde. Het gelud van beide opnames smolt samen tot één nummer. Hieronder zie je een demonstratie zien van een draaitafel die een binaurale stereoplaat afspeelt.

Geen commercieel succes

De binaurale plaat werd geen commercieel succes en er werd slechts een klein aantal opnames gemaakt en uitgebracht. De uitvinder Emory Cook startte zijn eigen platenmaatschappij, Cook Records, die ongeveer 50 titels binaurale platen uitbracht. Atlantic Records heeft één titel op de markt gebracht en er waren enkele kleine platenmaatschappijen die zich waagden aan de binaurale plaat. het bleken vooral de audiofielen die interesse hadden voor dit geluid en er zoveel voor wilden betalen.. Niet alleen het vinyl was prijzig, maar je diende er ook nog een speciale platenspeler, versterker en luidsprekers bij aan te schaffen. Bovendien had deze binaurale plaat maar een beperkte speelduur, omdat er maar weinig muziek op zo’n binaurale plaat worden geplaatst.

De stereoplaat

In december 1957 bracht Audio Fidelity het eerste stereorecorderalbum uit zoals wij dat heden ten dage kennen: eens teroplaat met ‘e’en enkele groef en die je met een arm kon afspelen op de platenspeler. Dit album bevatte een opname van de Dukes of Dixieland en op de B-kant stond een opname met spoorweg- en trein geluiden. Deze plaat trok veel aandacht en eigenlijk betekende dit het einde van de de binaurale plaat. Na 1957 volgend er steeds mee stereo-opnamen en ook Cook Records stapte over op de stereo-techniek. Hieronder een promotiefilmpje van de allereerste stereo-opnamen.

Lees meer berichten over bijzondere platen.

Bronnen: Audio PC, Obsolete Media, Rare Records

Een reactie plaatsen