Handleiding platen verzamelen van Discogs

Wil je platen gaan verzamelen en wil je dat een beetje serieus aanpakken, dan is het handig om je in te lezen. ’s Werelds grootste marktplaats voor vinyl, Discogs, heeft daarom een handleiding platen verzamelen online gezet.

Handleiding platen verzamelen

In de handleiding platen verzamelen vind je allereerst een overzicht van de meest gebruikte termen en begrippen op het gebied van vinyl verzamelen. Wat is een EP, wat is een picture disc en waarom heeft een plaat een matrix nummer?

Kwaliteit en waarde van vinyl

In de handleiding wordt ook ingegaan op de kwaliteit van een tweedehands plaat. De Goldmine tandard is eigenlijk de meest gebruikte manier om platen mee te kwalificeren. Mint is wat je moet verzamelen. Poor moet je laten liggen. Ook wordt er in de handleiding aangeven hoe je op Discogs kunt kopen en verkopen. Natuurlijk kun je ook terecht op een platenbeurs. Verder gaat het over gekleurde platen en mono versus stereo. Daarnaast wordt de apparatuur behandeld. Van platenspelers en naalden tot schoonmaakproducten.

Handleiding platen verzamelen
Afbeelding via Pxfuel

Ook wordt er op de handleiding platen verzamelen ingegaan op het onderhoud van je platencollectie en als laatste wordt de vraag behandel of je je vinylcollectie moet verzekeren.

Meer over platen verzamelen

Lees de hele handleiding op Discogs. Meer weten over het verzamelen van vinyl, check dan het over artikel op Letsgroef.nl over vinyl jargon. Check ook de artikelen over formaten en afspeelsnelheden van vinyl en hoe bepaal je de waarde van een platenverzameling?

Plaats een reactie