Voor de 10de keer Record Store Day

Zaterdag 13 april is het Record Store Day. Dit is een internationale feestdag waarop wereldwijd platenwinkels en platenlabels extra activiteiten organiseren, om de onafhankelijke platenzaak te promoten.

Record Store Day

Record Store Day bestaat al sinds 2007 en werd opgericht tijdens een bijeenkomst van onafhankelijke platenzaak eigenaren en medewerkers in Baltimore, USA. De eerste Record Store Day vond plaats in Amerika op 19 april 2008. Tegenwoordig doen er in de V.S. zo’n 700 onafhankelijke platenwinkels mee. Nederland is wat later begonnen en doet sinds 2010 mee en dit jaar is het dus de 10de Nederlands Record Store Day.

De Staat

De Staat is de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day 2019. Er verschijnt speciaal voor dit evenement een 7”single van de band p zowel transparant rood als transparant blauw vinyl. Deze single is op Record Store Daygratis en exclusief verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 5.000 stuks.

Grootste en meest intieme muziekevenement ter wereld

Op deze feestdag komen meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers op één dag over de hele wereld bij elkaar om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. Dit unieke evenement vindt plaats in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken, in 23 landen verspreid over Europa, Amerika, Azië en Australië en is hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld.

Record Store Day
Logo van Record Store Day. Bron afbeelding: Fair use, Wikipedia

100 platenzaken

In Nederland doen 100 onafhankelijke platenzaken mee aan Record Store Day en zijn er 250 optredens van ruim100 artiesten. Ook verschijnen er op Record Store Day exclusieve releases die alléén op deze dag verkrijgbaar zijn.

Vinyl 33

Sinds 2 februari 2017 wordt de Vinyl 33 gepubliceerd. Dit is een hitlijst voor de werkelijke vinylverkopen in Nederland. De lijst wordt samengesteld door onderzoeksbureau Gfk Nederland, tevens uitgever van de Dutch Charts. Iedere vrijdagavond kun je om 20.00 uur de Vinyl33 op Pinguin Radio beluisteren.

Meer informatie vind je op de website van Record Store Day

Plaats een reactie