The Black Album: duurste album ooit verkocht op Discogs

The Black Album van Prince is een album dat omgeven is met geheimzinnigheden en mysteries. Er is echter één ding zeker. Het is het duurste album dat ooit op Discogs is verkocht. Voor $27.500,- om precies te zijn.


Het geheim van The Black Album

De release van The Black Album was gepland in oktober 1987, maar werd verzet naar 8 december. In eerste instantie was het helemaal niet duidelijk van wie het album was. Het ging om een album dat werd uitgebracht in een zwarte hoes, zonder vermelding van artiest of titel, met alleen een catalogusnummer op de zijkant van de hoes. Daarom werd dit album The Black Album genoemd, maar eigenlijk was de naam die Prince voor het album bedacht had The Funk Bible: The New Testament. Het vermoeden dat Prince achter dit album zat, werd al snel bevestigd.

Onverwacht

Veel blije Prince fans keken gespannen uit naar december. Maar op 1 december, een week voor de officiële release, gaf Prince onverwachts het bevel alle 500.000 exemplaren die op de plank lagen om verzonden te worden, te vernietigen. De officiële reden was dat er al overkill aan Prince muziek te koop was. Sign o’ the Times was pas acht maanden daarvoor uitgebracht en verkocht nog steeds prima. Maar er werd echter ook beweerd dat Prince het album eigenlijk niet goed genoeg vond. Maar er waren meer redenen…

De echte reden

Workaholic Prince ging direct na de vernietiging van het album over tot de orde van de dag en begon met de voorbereidingen van het volgende album Lovesexy. Dit was de spirituele tegenhanger van The Black AlbumIn het Lovesexy tourboek ging Prince in op de echte reden. Camille, het vrouwelijke alter ego van Prince, vertelt dat zij (Camille dus) onder invloed was van Spooky Electric. Hierdoor was de plaat donker, agressief en zwartgallig geworden. Veel teksten over geweld, agressie en vrouwenhaat. Zo bevat het album het nummer Bob George. Prince kruipt in het personage Bob George, een agressieve pooier. Al vloekend en tierend zingt hij zich door het nummer. Bob George vermoordt zijn bitch en scheldt Prince uit voor that skinny motherfucker with the high voice. In het nummer is een monoloog te horen van Bob George. Het is natuurlijk Prince die een zware enge horror stem heeft opgezet. Maar Bob George en al die andere personages van dit album waren niet wie Prince wilde zijn. Hij was echt anders. Hij was juist Lovesexy.

Lovesexy – The feeling you get when U fall in love, not with a girl or a boy but with the heavens above..

Hallucinaties

Een andere verklaring is dat Prince de beslissing tot vernietiging van het album maakte nadat hij Ecstasy had gebruikt. Hij kreeg heftige hallucinaties en zag de letters G O D verschijnen. Hierdoor besefte hij dat het niet verantwoord was om dit bittere, negatieve album te laten horen aan kinderen. Hij was bang dat hij na zijn dood met name herinnerd zou worden aan dit ‘evil album’. Er zat niets anders op dan het te vernietigen.

Bootlegs

Het lukte echter niet om alle albums te vernietigen. Zo bleef onder meer zo’n 50 promo-exemplaren, bedoeld voor de Duitse markt, bewaard. Deze albums werden illegaal gekopieerd en deze bootlegs gingen als een dolle over de toonbank. Het is is waarschijnlijk het meest verkochte bootlegalbum aller tijden. Naar schatting zijn er ongeveer 200.000 illegaal geproduceerde exemplaren verkocht. Originele exemplaren waren onbetaalbaar en brachten al gauw enkele duizenden dollars op.

1994

In november 1994 werd het album alsnog uitgebracht. Prince kreeg er dik voor betaald, maar gaf aan dat hij nog steeds niet achter het album stond. Later bleek dat Prince klem zat en verstrengeld zat in de armen van de platenmaatschappij Warner Brothers. Als hij deze plaat uitgaf, was hij eindelijk van Warner af. De plaat werd uitgebracht in een gelimiteerde oplage, er werden geen singles uitgebracht. Wel werd er een promotiefilm gemaakt getiteld When 2 R In Love. Het beeld stond op zwart en alleen de tekst van het nummer kwam in beeld.

The Black Album
Hoes van de 1994 editie van The Black Album. Bron afbeelding: Jaybear [CC BY-SA 3.0 ], via Wikipedia

The Black Album op vinyl

Onder de platenverzamelaars en Prince fans is The Black Album een zeer gewild item. De website the-black-album.info biedt heel veel informatie en is hét naslagwerk. Zo staat er uitgelegd waaraan je een originele en fake exemplaren aan kunt herkennen. Zo kun je speurwerk verrichten aan de hand van onder meer catalogusnummers, serienummers en beschrijving van het album. Bij de 1994 editie van dit album werden er vier verschillende promotie albums uit gebracht. Ieder met een andere in kleur: zwart, grijs gemarmerd, wit en perzik gemarmerd. ook allemaal collectorsitems!

Prince
Een tijdschriften winkel nadat Prince was overleden op 21 april 2016. Bron afbeelding @DrGarcia via Flickr.

The Black Album: duurste album ooit verkocht op Discogs

In 2016 ging een Amerikaanse promo nog voor $15.000,- over de toonbank. Een record en heel bijzonder want er waren maar uiterst weinig Amerikaanse promo’s geperst. Maar dit record is in april dit jaar jaar gebroken. Voor een bedrag van $27.500,- werd een vinylversie van het album verkocht op marktplaats Discogs. Het betrof een verzegelde elpee uit de fabriek van Columbia Records in Canada. Alle andere platen waren vernietigd, maar een werknemer van Columbia Records, die overigens anoniem wil blijven, had een exemplaar weten te onderscheppen. Deze werknemer had geen enkel idee wat de waarde van deze gestolen plaat was. Maar toen hij in het muziekblad Rolling Stone het artikel Supremely Rare Vinyl Copies of Prince’s ‘Black Album’ Surface las, kreeg hij dollartekens in zijn ogen en nam hij contact op met Warner Brothers.

Bronnen: DiscogsThe GuardianHundalasiliahThe Vinyl FactoryWikipedia

BEZOEK DE PLATEN VERZAMELEN SHOP
 

Een reactie plaatsen