Vinyl! een tentoonstelling in Philips Museum

Vanaf aanstaande vrijdag 15 februari staat d grammofoonplaat centraal tijdens expositie Vinyl! in het Philips museum in Eindhoven. Aan de hand van hoezen, platenspelers, foto’s van artiesten krijg je een kijkje in de hoogtijdagen van Philips’ muziekindustrie.

Alle 13 Goed!

Ook van Philips was verzamelplaten Alle 13 Goed!, de Hits van Nu is een reeks verzamelalbums uit de jaren ’70 en ’80. Op de hoes van de plaat stond een knappe meid met daarom de titels van het nummer en naam van de artiest.

Vinylavontuur van Philips

He vinylavontuur van Philips begon toen Frits Philips in 1942 een kleine platenmaatschappij kocht. Philips wilde meer grammofoonspelers verkopen en dan moest je ook zelf een vinger in de muziekindustriepap hebben. Dat platenlabeletje ‘Hollandsche Decca Distributie’ groeide uit tot PolyGram, een van de grootste muziekconcerns ter wereld. The Bee Gees, James Brown, Jimi Hendrix, ABBA Elton John, Dire Straits en vele andere brachten platen uit op labels van Polygram.

Vinyl!
Afbeelding via: BlueBreezeWikiEigen werk, CC BY-SA 3.0, Wikipedia

Albumhoes

Op de tentoonstelling gaat het niet alleen over de muziek en het vinyl, maar wordt ook aandacht geschonken aan de platenhoes. Philips huurde gerenommeerde designers en kunstenaars in als Cornelius van Velzen, Dick Elffers, Marte Röling en fotograaf Paul Huf . Voor de serie Favorite Series uit 1956 dat bestond uit 52 albums met klassieke muziek maakte Huf de albumhoes. Deze serie wordt ook wel de Annetje serie genoemd, omdat het Engelse fotomodel Ann Pickford op alle hoesfoto’s te zien was.

Einde van het vinyltijdperk!?

Na de komst van de compact disc in 1982, die Philips in samenwerking met Sony ontwikkelde, dacht men dat het afgelopen zou zijn met de grammofoonplaat. Maar het tegenovergesteld gebeurde. Vinyl werd enorm populair. Nog steeds geven bands albums uit op vinyl, en worden vinyl-platen gedraaid in nachtclubs en zijn het aantal platenbeurzen niet meer te tellen.

Verzamelaars

Er was wel een dipje in de verkoop van vinyl, want na de hoogtijdagen in de jaren ’60 en ’70, was het in de jaren ‘80 niet zo best meer gesteld met de plaat. Philips besloot om te stoppen met de productie van singles en in 1996 rolde de laatste 45-toeren single van de pers en sinds het begin van de jaren ’90 is er geen popmuziek meer op het label Philips uitgebracht. Maar de vinylplaat is nooit echt weggeweest en is een collectors-item geworden. Veel platen met het Philips-logo zijn in trek bij de platenverzamelaar. De duurste plaat van Philips wordt voor bijna 8100 euro verkocht op een veiling. Het ging om de tweede lp van David Bowie uit 1969.

Meer informatie over Vinyl!

De tentoonstelling Vinyl! in het Philips Museum is te bezoeken van vrijdag 15 februari tot 15 juli 2019.  

Bronnen: Eindhovens Dagblad, Philips, Plaatzaken, Wikipedia

Een reactie plaatsen