VinylVideo: plaat afspelen op televisie

VinylVideo is exact wat je denkt dat het is: een video op vinyl. Het is een uitvinding van de Oostenrijkse kunstenaar Gebhard Sengmüller. Met behulp van deze uitvinding kun je bewegende beelden die op vinyl zijn opgeslagen, afspelen op televisie.

Retro innovatie

Vinylvideo is een retro innovatie: een totaal nieuw product op basis van analoge langspeelplaten. De grote truc is de converter die je tussen de platenspeler en het tv-toestel plaatst. Deze converter ‘vertaalt’ de informatie op de plaat naar een videobeeld dat je op televisie kunt bekijken.

VinylVideo

Kostbaar

Deze converter werd in 2000 gelanceerd en was toen extreem kostbaar. Je betaalde er al gauw zo’n  4000,- voor. In 2014 werd de converter ook betaalbaar voor gewone stervelingen. Dat kon omdat de er gebruik werd gemaakt van de Raspberry Pi. Hierdoor kun je nu voor 175 deze VinylVideo converter aanschaffen. Bekijk hieronder twee video’s over deze retro innovatie.

Commercieel succes

Of deze bijzondere plaat een commercieel succes wordt en massaal zal worden aangeschaft door consumenten valt te betwijfelen. Het zal met name voor kunstenaars, techneuten en dj’s een leuk nieuw product zijn. Op de oorspronkelijk website Vinylvideo.com vind je informatie over de oude dure converter. Op Vinylvideo.supersense tref je informatie over de laatste versie van deze uitvinding.

Bronnen: Hack a Day, Rasberry Pi, Vinyl Factory

Plaats een reactie