Hoe bepaal je de waarde van een platenverzameling?

Dit artikel gaat over de waarde van een platenverzameling. Heb je een stapel platen van oma geërfd? Of heb je zelf je dat je een mooie collectie elpee’s en singles, dan wil je natuurlijk graag weten wat deze collectie nu precies waard is. Jammer genoeg is er geen standaard prijslijst voorhanden. Je moet zelf aan de bak om erachter te komen welk bedrag je voor jouw vinylcollectie kunt vragen. En dat is een hele speurtocht, want de prijs wordt bepaald door meerdere factoren.


waarde van een vinylcollectie
Alles draait om de pegels! Bron afbeelding: Pixabay

Welke factoren bepalen de waarde van een platenverzameling?

De waarde van een album wordt bepaald door vier factoren en dat zijn: vraag en aanbod, de artiest, de persing en de kwaliteit. Er is nog een aantal andere, minder belangrijke, factoren te noemen die van invloed zijn op de prijs van vinyl. Meestal zijn dit varianten op een van de vier hoofdfactoren.

Vraag en aanbod

De aloude economische van wet van vraag en aanbod geldt ook in de wereld van het platen verzamelen. Albums die erg gewild zijn, maar waar van er (nog) maar weinig zijn, zijn meer waard. Hoe zeldzamer hoe beter! Zo is The Greatest Hits van The Eagles het best verkochte album aller tijden. Er zijn er van ongeveer 30 miljoen van over de toonbank gegaan. Niet bepaald een schaars goed. De kans dat je voor dit album een hoog bedrag zal krijgen, is dus gering.

De artiest

De artiest is ook van belang voor de waarde van vinyl. Albums van populaire artiesten leveren meer op dan die van een onbekende. Voor een album van Pink Floyd wordt nu eenmaal meer betaald dan voor een album van Mieke Telkamp. Sommige artiesten blijven bovendien altijd het verzamelen waard. Meestal zijn het artiesten die een groot stempel op de muziek hebben gezet. Denk bijvoorbeeld aan Robert Johnson, The Beatles, Pink Floyd en Bob Marley.

Persing en uitgave

De persing is ook een belangrijke factor voor de waarde van vinyl. Voor een eerste persing wordt flink veel geld gegeven. Dat komt omdat er  maar weinig van zijn gemaakt. Je kunt achterhalen om welke persing het gaat door het matrixnummer te bestuderen. Dat nummer geeft informatie over onder meer de versie van het album. Dit nummer vind je op de binnenste groef van de plaat. Nog meer waard dan een eerste persing, is een test persing. Want van een testpersing zijn echt heel weinig gemaakt. Die zijn nooit bedoeld voor de markt, maar zijn geproduceerd om in de fabriek de kwaliteit van het vinyl vast te stellen. Je kunt een testpersing herkennen aan de witte of het speciale label.

Testpersing
Testpersing van Time is money van The Swans. Bron afbeelding: Evan McKnight via Flickr

Limited en special editions

Andere bijzondere persingen die het verzamelen waard zijn, zijn limited en special editions. Een voorbeeld is The White Album van The Beatles met de serienummers A000001, A000002. In 1968, toen dit album uitkwam, werd aan de leden van de band en de werknemers in de studio een exemplaar gegeven met een serienummer dat begon met A00000. Daar zijn er dus maar heel erg weinig van gemaakt. Ringo Starr had natuurlijk ook een exemplaar. Het serienummer was A0000001. Super zeldzaam dus. In 2015 verkocht hij de plaat op een veiling voor een bedrag van $790.000,-.

De kwaliteit van het vinyl

De kwaliteit van het vinyl en natuurlijk ook de conditie van de hoes, is van doorslaggevend belang. Om de kwaliteit te bepalen, is een beoordelingssysteem ontwikkeld door Gold Mine Records. Dit Goldmine Grading System loopt van Poor tot Mint. Een zichzelf respecterende verzamelaar houdt zich alleen maar bezig vinyl dat op zijn minst als Very Good (VG) is bestempeld. Platenzaken en handelaren verkopen natuurlijk ook wel eens meuk. Meestal vind je die in de €1,- en €2,- bakken. Meer zijn deze platen niet waard.

Andere factoren

Op RareRecords worden nog meer factoren genoemd die van invloed kunnen zijn op de waarde van een album.

  • Een verzegeld album is meer waard dan een geopend album. De kwaliteit van dit album is namelijk beter behouden gebleven.
  • Hoe ouder het album, hoe hoger de waarde. Dit om de doodeenvoudige reden dat er minder van voorradig zijn en het lastiger is om een ouder exemplaar exemplaar te bemachtigen.
  • Gesigneerde platen, dus met een handtekening van de artiest, zijn meer waard.
  • Promo’s brengen in de regel meer op.
  • Colored vinyl en picture discs zijn zeldzamer dan ‘gewone’ zwarte platen. Dus zijn ze meer waard.
  • Albums die voor releasedatum om een of andere reden uit de handel zijn gehaald, zijn behoorlijk wat waard. Een voorbeeld is The Black Album van Prince. Een week voor de officiële release, gaf Prince de opdracht om alle 500.000 exemplaren die op de plank lagen om verzonden te worden, te vernietigen. Een aantal albums ontsprong de dans en in april 2018 werd een dergelijk exemplaar verkocht voor $27.500,- op Discogs.
  • Je kan ook wel eens een kopie tegenkomen en soms is dat best lastig te zien. Die kopieën zijn altijd minder waard dan de originele plaat.
 waarde van een platenverzameling
Mooie verzameling platen. Maar wat is het waard? Bron afbeelding: Todd Gehman via Flickr

Doe onderzoek

De vraag wat een elpee of een hele platencollectie nu precies waard is, is dus beste lastig te beantwoorden. Om een beetje een beeld te krijgen wat jouw platen waard zijn, kun jee het best zelf onderzoek doen. Daarvoor kun je kijken op PopsikeValue Your Music of Music Price Guide. Op deze sites kun je bekijken voor hoeveel diezelfde plaat is verkocht op een veiling. Ook Discogs is een heel goede referentie.

Bereken de waarde van een platenverzameling

Er zijn ook nog anderen manieren om achter de waarde van je vinylcollectie te komen. Zo kun je Discogs het werk laten. Discogs vergelijkt jouw plaat aan de hand van de laatste 10 dezelfde platen die verkocht zijn. Op basis van die informatie krijg je een indicatie van de waarde van jouw plaat. Ook zijn er professionele taxateurs die een waarde kunnen geven van je verzameling. Handig als je je verzameling wil verzekeren. De taxateur moet dan wel ingeschreven zijn in het register van de Federatie TMV. En kijk ook eens op de site van Selected Sounds en Platen verkopen doe je zo.

En wil je meer weten over platen verzamelen. Lees dan ook de handige wegwijzer.

Bronnen: CatawikiRare RecordsRecord Collector’s Resource

BEZOEK DE PLATEN VERZAMELEN SHOP
 

1 gedachte over “Hoe bepaal je de waarde van een platenverzameling?”

Plaats een reactie