Wasserette voor vinylplaten: Perfect Vinyl Forever

Een wasserette voor vinylplaten….? Misschien is het een gat in de markt! Steve Evans van Perfect Vinyl Forever dacht in ieder geval van wel en is zo’n platen wasserette begonnen.Waarom platen wassen?

Waarom zou je in godsnaam je oude vinylplaten wassen. Het antwoord is simpel: Als je elpee’s en singels schoon en stofvrij zijn, klinken ze nu eenmaal veel beter. Ongewassen platen bevatten vuil tussen de groeven waardoor deze ongelijk zijn geworden. De naald krast dan over de plaat, waardoor deze bovendien kan beschadigen. Als je je platen regelmatig even schoonmaakt, heb je dus niet alleen een beter geluid, maar voorkom je beschadigingen aan het vinyl.

Wasserette voor vinylplaten
Afbeelding via Pexels.

Wasserette voor vinylplaten

Steve Evans is vorig jaar Perfect Vinyl Forever begonnen. Dit is een wasserette voor vinylplaten. Het bedrijf is gevestigd in Wisconsin in de Verenigde Staten. Je kunt je platen hier achterlaten of opsturen en het bedrijf zorgt voor de grote schoonmaak. Perfect Vinyl heeft twee soorten platenwasacties in de aanbieding. Eigenlijk zijn het twee reinigingsniveaus. Voor platen die in goede conditie verkeren, wordt een het Ultra-Deep reinigingsproces aanbevolen. Het ultrasoon reinigen haalt aanslag en vuil uit de groeven van de plaat.

Er is ook een intensieve reiniging mogelijk, geschikt voor gebruikte, oude platen waarbij de groeven vol zitten met vuil en aanslag. De platen worden gereinigd, daarna worden ze ondergedompeld in een speciaal bad, het zogenaamde ‘enzymatic soak’. Hierdoor week je het vuil uit de laat en later wordt het hardnekkige vuil er middels een andere behandeling ook nog eens uitgetrokken. De platen worden vervolgens afgespoeld met water. De platen worden daarna ‘afgeleverd’ in een beschermhoes.

Zelf platen wassen

In Nederland is (nog) geen wasserette voor vinylplaten. Er is wel een aantal platenzaken waar je terecht kunt om je platen te laten wassen, maar dit zijn natuurlijk geen echte wasserettes zoals Perfect Vinyl Forever. In ons kikkerlandje moet je zelf aan de slag. Heb je een grote verzameling, dan kun je natuurlijk een platenwasser kopen. Ook kun je platen wassen met de hand. Gewoon een sopje maken! Hier vind je een hele uitleg over het schoonmaken van vinylplaten.

Wat je in ieder geval niet moet doen is een schuursponsje gebruiken. Dan komen er krassen op en die kan zelfs Perfect Vinyl Forever niet meer wegpoetsen!

schuursponsje
Een schuursponsje is geen goed idee! Bron afbeelding: Pixabay

Lees meer over platen reinigen en kijk in de shop naar platenwasmachines.

Bronnen: A Journal of Musical ThingsCnet

BEZOEK DE PLATEN VERZAMELEN SHOP
 

Plaats een reactie